DTD (Document Type Definition) este primul limbaj de descriere a structurii unui fisier XML (eXtended Markup Language). Acest limbaj nu tine in mod direct de interfete evoluate, ci mai degraba de specificare modului de organizare a datelor intr-un fisier XML. Pentru ca am ajuns la organizarea datelor in XML, trebuie sa spunem din start ca o atentie deosebita trebuie acordata acestui tip de organizare/stocare mai ales cand volumul de informatii este unul mare. Informatia redundanta trebuie tinuta sub control ea crescand odata cu volumul de informatie utila.
Iata cateva motive pentru folosirea DTD. Mentionez ca pasajul urmator este preluat din textul laboratorului si nu incerc sub nici o forma sa neg acest lucru. Ar fi lipsa de etica sa reformulez si sa scriu in numele meu ceea ce este scris acolo.
Motivele pentru care avem nevoie de definirea structurii fisierelor XML cu care lucram ar fi urmatoarele:
- Posibilitatea definirii unui standard pentru anumite tipuri de fisiere XML - exemplu SVG (Scalable Vector Graphics) - limbaj bazat pe XML si caracterizat de un fisier DTD care permite definirea graficelor bidimensionale. Toate aplicatiile care creaza fisiere SVG se bazeaza pe acelasi fisier DTD si implicit vor crea fisiere XML ce au aceeasi structura
- Posibilitatea validarii fisierelor XML primite - DTD-ul permite efectuarea validarii automate fisierului XML primit. Se poate verifica usor (fara a fi necesar a fi scris cod de validare din partea programatorului) daca fisierul respecta structura data si in cazul in care nu o respecta nu trebuie sa pierdem timp incercand sa-l prelucram.
- Posibilitatea ca fiecare fisier XML sa aiba referinta catre (sau sa contina) fisierul ce-i defineste structura.
Cerinta o puteti gasi aici. Fisierele sursa sunt pe site-ul nostru de interfete evoluate la sectiunea Aplicatii in directorul corespunzator.
Mai multe detalii despre cele doua limbaje puteti gasi la locatiile Wikipedia.
Motive pentru folosirea DTD... Decebal Teodorescu ro


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu